dinsdag 11 juli 2017

Del Tha Funkeé Homosapien - Mistadobalina

Geboren aan de West Coast, als neef van gangsta rapper Ice Cube, leek de toekomst al min of meer in beton gegoten voor Teren Delvon Jones. En hij startte zijn carrière dan ook als co-auteur voor Da Lench Mob, de hiphopgroep waar Ice Cube deel van uitmaakte. Maar al snel gingen ze ook aan de slag voor zíjn solocarrière.

Op 18-jarige leeftijd bracht hij als Del Tha Funkeé Homosapien zijn eerste album uit. En dat was alles behalve ‘gangsta’. Hij was gefascineerd door de bubblegum-pop uit de jaren ’60, met The Monkees als grootste inspiratiebron. En dat kwam duidelijk naar voren in de eerste single van de Amerikaanse rapper. Hij maakte daarin gebruik van een 1.06 minuut durend vocaal experiment dat de TV-band ooit uitbracht als B-kantje van hun single Headquarters: Zilch.

De single Mistadobalina scoorde ook in Nederland en haalde hier in 1992 de top 10. Een van de vele one hit wonders zou je zeggen, want een vervolg kreeg dit succes niet. Maar de reputatie van een artiest gaat veelal verder dan alleen zijn verkoopcijfers.

Ook bij Del Tha Funkeé Homosapien. Want naast dat hij zelf nog 10 albums uitbracht die in zijn thuisland wél behoorlijk scoorden, werkte hij ook veel samen. En zo kwam hij in 2001 terecht bij de producers van de virtuele triphopgroep Gorillaz.

Hun album Gorillaz was weliswaar net klaar, maar ze vroegen hem of hij een paar ‘verses’ opnieuw wilde inspreken. En zo werd hij ‘Del the Ghost Rapper’ op de successingles Clint Eastwood en Rock the house. De blauwgekleurde geest die zich in het lichaam van drummer Russell verstopt om Magere Hein te ontlopen.

Het gevolg: negen jaar na zijn debuutsingle stond Del tha Funkeé Homosapien als featured artist opnieuw wereldwijd in de charts. En sinds 2015 bezet hij met hen zelfs een stekkie in de bovenste helft van de Top 2000.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten