dinsdag 25 juli 2017

Marco Borsato & Guus Meeuwis - Schouder aan schouder

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Opeens stond Marco Borsato daar in september 2009 voor de camera’s. The Entertainment Group, in 1994 door hem opgericht en verantwoordelijk voor onder andere de Symphonica in Rosso-concerten en de concerten van Guus Meeuwis in het Philips-stadion, was failliet.

Hij was in tranen: nagenoeg alles wat hij in de jaren daarvoor had opgebouwd was hij in één keer kwijt en hij voelde zich verantwoordelijk. Want hij was niet het enige slachtoffer. Veel méér bekende en minder bekende Nederlanders stonden onder contract bij The Entertainment Group en konden fluiten naar hun centen. Zijn goede vriend Guus Meeuwis schoot er zelfs voor enkele miljoenen bij in. En dat deed pijn.

Gebrek aan deugdelijke cijfers, onbezonnen investeringen, roekeloze overnames en verstrekte, maar ongedekte leningen. Wanbeleid door de directie en enkele leidinggevende aandeelhouders zo concludeerde de curator. Het kleine ‘cashflow’-probleempje waarover Borsato drie weken eerder was geïnformeerd, bleek uiteindelijk íets groter dan voorgespiegeld.

Toen de stofwolken grotendeels waren opgetrokken, staken de schrijvers van ‘s lands twee grootste zangers de koppen bij elkaar en schreven Schouder aan schouder. Een duet waarmee zij beiden die donkere periode in hun artiestenbestaan afsloten. Tegelijkertijd ging er een lang gekoesterde droom in vervulling. Een jaar eerder hadden de beide artiesten namelijk al samen op het podium van Groots met een Zachte G gestaan en dat smaakte naar meer.

En Nederland voelde duidelijk nog steeds mee met de beide zangers. De plaat schoot binnen no-time door naar de Top 3 van de Top 40 en zou uiteindelijk de tweede plaats behalen. Het zette de carrière van de beide zangers weer terug op de rails en we kunnen rustig stellen dat zij inmiddels hun schaapjes weer op het droge hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten