dinsdag 8 augustus 2017

Chocolate / Mystic / Lorca - Ritmo de la noche

Het moet een bijzondere gewaarwording zijn geweest als je tegen het einde van de zomer van 1990 de Nederlandse Top 40 aanzette. Tot drie keer toe kwam hetzelfde nummer voorbij, alleen dan in drie verschillende versies. Want in die periode stonden zowel Chocolate, Mystic als Lorca in de hitparade met Ritmo de la noche. In de strijd om de zomerhit van 1990 mengde zich zelfs nog een vierde band: The Sacados, maar zij zouden enkel in Zuid Amerika hoge ogen gooien.

Het begon allemaal met de versie van Chocolate. Zij gebruikten het bekende pianomelodietje van Peter Allen’s I go to Rio om daar hun aanstaande zomerhit omheen te bouwen. In Nederland zou deze versie ook verreweg het hoogste eindigen met een 8ste plaats in de Nederlandse Top 40. Een mooie prestatie van de Duitse producer die later nog veel méér hits zou scoren, maar dan als U96.

Mystic was in 1990 de tweede act die het liedje uitbracht. De band, ook afkomstig uit Duitsland bracht een iets pittiger versie uit. In ons land bleek de 24ste plaats het maximaal haalbare, maar in vakantieland Spanje bestormde juist deze versie de hitlijsten met uiteindelijk zelfs plek 2 in de Spaanse charts.

Als laatste kwamen de Fransen van Lorca, die het plaatje een licht eurodance-sausje gaven. Die versie deed het dan weer goed in België, waar zij zelfs drie weken de nummer één-positie zouden bekleden. In Nederland werden van deze versie echter de minste platen verkocht. Zij moesten het stellen met als piekpositie een 29ste plaats.

O ja… en dan was er nog Coldplay. In 2011 brachten zij hun single Every teardrop is a waterfall uit. Direct na de release waren de beschuldigingen van plagiaat niet van de lucht. Want dat begin… dat had wel érg veel weg van… Zanger Chris Martin haastte zich om te zeggen dat zijn inspiratie voor hun nieuwe single inderdaad van Ritmo de la noche kwam. Het was voorbij gekomen in een film die hij had gezien. Maar de credits waren uiteraard voor Peter Allen, de man die het bekende pianomelodietje componeerde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten