dinsdag 5 september 2017

Captain Hollywood Project - More and more

Het was in de jaren '90 een fenomeen: eurodance-formaties met een mannelijke rapper en een vrouwelijke zangeres. Maar deze succesvolle formule vond zijn oorsprong in Nederland. Het allereerste duo dat zo op de planken verscheen was Twenty 4 Seven in 1989.

Nance Coolen, die later ook naam zou maken als presentatrice, maakte toen al deel uit van de groep. Haar mannelijke collega was toen echter nog niet Stay-C, maar Tony Dawson-Harrison. Iemand die wíj beter kennen als Captain Hollywood.

Dawson-Harrison was een Amerikaanse soldaat die begin jaren ‘80 gelegerd was in Duitsland. Hij kreeg In die periode kreeg hij zijn bijnaam Captain Hollywood omdat hij in zijn vrije uurtjes zijn collega’s vermaakte met zijn streetdance-moves… in kapiteinsuniform. Street- en breakdance was destijds weliswaar allang gemeengoed in de Verenigde Staten maar in Europa was deze vorm van dansen nog totaal onbekend.

Toen hij in 1983 zijn skills mocht vertonen tijdens een gastoptreden in een veel bekeken Duits TV-programma, knalden de kijkcijfers door het dak. Het betekende zijn doorbraak én de doorbraak van street- en breakdance in Europa. Captain Hollywood vestigde zich na zijn dienstplicht in Duitsland, ging aan de slag als danser en choreograaf en werkte in de jaren daarna met o.a. Kim Wilde, Paula Abdul en Milli Vanilli.

Eind jaren ’80 richtte hij samen met producer Ruud van Rijen Twenty 4 Seven op, maar pakte al snel zijn biezen na een conflict met diezelfde Ruud van Rijen. Captain Hollywood ging solo en had vrijwel direct zijn eerste hit te pakken: More and more. Het werd een nummer één-hit in Duitsland en eindigde hoog in de Britse en Amerikaanse hitlijsten.

Of het nu te maken had met afspraken die hij had gemaakt met zijn voormalige werkgever of dat er een andere reden was: wij waren pas veel later aan de beurt. De single was al meer dan een half jaar oud toen het hier de hitlijsten binnen kwam. 

Maar ook in Nederland kreeg More and more uiteindelijk goed voet aan de grond. Met een verblijf van elf weken en als hoogste positie een zesde plaats in de Top 40 was de debuutplaat van Captain Hollywood Project ook hier een succes. Een mooie carrière was het gevolg met Flying high als hoogtepunt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten