dinsdag 31 oktober 2017

B.B.E. - Seven days & One week

“Wat? Gaat het nummer nu gewoon door?! Wat is dát nou weer? Grrr…!!!” En het gebeurde me niet één keer, maar ik tuinde er tot twee keer toe in. Het was ook spannend. Want als je een liedje opnam van de radio wilde je er natuurlijk zo min mogelijk ‘DJ’ op horen en dus sprintte je naar de radio zodra het nummer afgelopen leek te zijn. Alleen was dit nummer niet afgelopen.

Nee, Seven days & one week van B.B.E. ging na die korte stilte gewoon verder. Een slimme, nog niet eerder vertoonde producerstruc, vermoedelijk bedoeld om tóch weer even de aandacht op het plaatje te vestigen. Een truc die jaren later nog een keer zou worden hergebruikt door ene Douwe Bob op het Eurovisie Songfestival. Maar hij had iets minder succes: het leverde hem maar een elfde plaats op.

Maar het was ook een truc die wel eens tégen hen werkte. Want de Henk Westbroeken en Frits Spitsen van deze wereld maakten dankbaar gebruik van de stilte en kapten het plaatje vaak halverwege af. Ik hoorde het daarom lang niet altijd helemaal. Toch is het me uiteindelijk wél gelukt om hem volledig op cassette te krijgen.
Het Frans-Italiaanse dancetrio sprong met de release van de plaat in 1996 handig in op de tijdsgeest. Dreamhouse stond flink in de belangstelling en hun debuutsingle werd dan ook een flinke hit, met een derde plaats in de Nederlandse Top 40 als hoogste notering. Maar ook de rest van Europa kon hun iets stevigere variant van het genre wel waarderen. In vrijwel alle hitlijsten behaalde het de Top 3. En ook de opvolger Flash haalde ruim de charts.

Seven days & one week bleef echter het beste overeind. Sterker nog, het groeide uit tot een heuse tranceklassieker die nog steeds wel eens voorbij komt in livesets. Bijvoorbeeld bij Armin van Buuren die er anderhalve week geleden in de studio van 538 nog het Amsterdam Dance Event mee aftrapte.

De mannen achter B.B.E. hadden dan ook al wel de nodige bagage toen ze dit plaatje uitbrachten. Een van de leden stond aan de wieg van Age of love van Age of Love en een andere was de architect van Beachball van Nalin & Kane. Eveneens twee plaatjes die in het clubcircuit ook nu in 2017 nog op applaus kunnen rekenen als ze voorbij komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten