dinsdag 3 oktober 2017

The Bucketheads - The bomb

Hoe kón hij? Na al die heerlijke houseplaatjes die we uitgewisseld hadden? Na al die uren die we op onze kamers hadden doorgebracht om elkaars, vers van de radio opgenomen, ontdekkingen af te luisteren? Al jaren vertrouwde ik hem blind in zijn muzieksmaak en nu kwam hij híer mee aan?!

Ik vond het verschrikkelijk. Het léék niet eens op house, het klonk meer als die oude troep die je nog wel eens op de radio hoorde. Van die muziek met van die afro pruiken, glitterpakken, hoge schoenen en wijde pijpen. Hallo! Het was 1995!

Ik kon maar niet begrijpen dat mijn beste vriend er drie minuten van zijn cassettebandje aan had verspild. Zat ík er dan naast? Had dit echt hitpotentie? Die vraag werd een aantal weken later beantwoord. The bomb van The Bucketheads kwam binnen in de Nederlandse Top 40 en steeg de week erna tot mijn verbazing met superstip naar plaats 23. Het nummer zou uiteindelijk de 12de plek behalen.

Het antwoord was dus ‘ja’. Best wel. En niet alleen in Nederland. In meerdere Europese landen werd het een hit. In Engeland bereikte het zelfs de top 5 en in zijn thuisland de Verenigde Staten stond het een paar weken bovenaan in de Billboard Dance Charts.

De man die achter The Bucketheads zat was dan ook allesbehalve een prutser. Kenny ‘Dope’ Gonzalez was de helft van het illustere house-duo Masters at Work. Met zijn collega Little Louie Vega had hij onder die naam al grote successen geboekt in de Verenigde Staten en maakten ze remixen van tracks van onder andere Michael Jackson, Janet Jackson en Madonna.

Het was in 1995 zijn antwoord op de commerciële eurodance van die tijd. Hij miste de ‘soul’ en besloot een album op te nemen, waarin hij oude klassiekers mixte met moderne dance. The bomb was de eerste single van dat album.

De prominent aanwezige sample, afkomstig van Chicago’s Street player, zou bijna 15 jaar later opnieuw in de charts te horen zijn toen Pitbull het gebruikte in zijn single I know u want me (calle ocho). Alleen had hij er íets meer succes mee. In 2009 stond hij maar liefst vijf weken bovenaan in de Top 40 en werd daarmee dé zomerhit van dat jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten