dinsdag 17 oktober 2017

Johan & De Groothandel - As Dick me hullep nodig hep

Vorige week viel dan definitief het doek. Het Nederlands mannenelftal won weliswaar de wedstrijd tegen Zweden maar de uitslag was niet voldoende om play-offs voor het WK af te dwingen. En daar zat ik dan met deze plaat… Speciaal bewaard voor het WK 2018. Het wás zo leuk: dezelfde coach, weer een wereldkampioenschap voetbal, en oké, Het Orakel leefde dan wel niet meer... maar toch…

Al was toen de voorganger van Dick Advocaat wel een íets grotere legende dan trainer Danny Blind, die hij dit jaar opvolgde. Onze olijke Hagenaar mocht destijds namelijk het stokje overnemen van niemand minder dan Rinus Michels. De coach bij wie hij de jaren ervoor als assistent-trainer had gediend. Een noodgreep, want eerder was Johan Cruijff benaderd, maar die had uiteindelijk bedankt voor de eer.

Dick Advocaat was dus tweede keuze. Een situatie die aanleiding gaf tot de single As dick me hullep nodig hep. Een liedje waarin de inmiddels overleden voetbalgrootheid de Kleine Generaal van allerhande adviezen voorzag.

En dat was nodig, want hij had het al aardig voor zijn kiezen gehad. Saillant genoeg was het huidig assistent Ruud Gullit die vlak voor de kampioenschappen met veel bombarie afscheid nam, onder meer omdat hij weinig vertrouwen had in de ‘zelfmoordtactiek’ van de bondscoach. Een tactiek die Oranje, anno 2017, misschien wél had geholpen in de wedstrijd tegen Zweden.

Maar op het WK in 1994 ging het ook niet al te best. Een stroeve overwinning op het nietige Saoedi-Arabië, verlies tegen België en wederom krappe winst op Marokko. Het was te danken aan het onverwachte verlies van België tegen de Saoedi’s dat Nederland alsnog als groepshoofd doorging. Ze zouden uiteindelijk in de kwartfinale sneuvelen.

Johan & De Groothandel haalde het ereschavot wél. Sterker nog: ze wisten zelfs het hoogste treetje te bereiken. De gelegenheidsformatie van Ferry de Groot, onder andere bekend van de Dik Voormekaar Show, en Chris Latul, voerde twee weken de Nederlandse Top 40 aan.

Voor de mannen van Oranje in ieder geval géén prijzen komend jaar. Maar ik ga niet nog vier jaar wachten met dit plaatje… Al is de kans natuurlijk groot dat Dick Advocaat dan wel weer bondscoach is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten