dinsdag 21 november 2017

Pearl Jam - Alive

Ik zal het eerlijk bekennen. Tot een jaartje of vijf geleden kende ik dit nummer eigenlijk helemaal niet. Sterker nog: de formatie Pearl Jam zei mij überhaupt niets. Vermoedelijk omdat zij iets met gitaren deden. Het deel van mijn brein dat zorgde voor de opslag van muziek sloot zich dan automatisch, waardoor de plaat vaak alleen maar even passeerde en nooit bleef hangen.

Hoewel… toen Body Lotion in de nadagen van de happy hardcore de single Always hardcore uitbracht, kwam de melodie me ergens wél bekend voor, maar waarvan? Ik kon het niet thuis brengen.

Pas toen ik me ging interesseren voor jaarlijstjes en ik ze tot mijn verbazing terughoorde in de hoogste regionen van de Top 500 van de jaren ’90, begon ik me af te vragen wie deze band nou was.

Het bleek een van de best verkopende rockbands ter wereld te zijn. Een band die dit jaar zelfs werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Begin jaren ‘90 gestart in het hokje ‘grunge’ maar later steeds meer geassocieerd met classic en alternative rock.

Dat ik het niet kende kan echter ook te maken hebben met de bescheiden chartsuccessen. Alive was hun meest in het oog springende hit, met als hoogste notering een 13de plaats en een verblijf van 6 weken in de Nederlandse Top 40. Niet bepaald een commerciële hoogvlieger dus.

Maar met in 2016 maar liefst drie platen bij de bovenste 50 van de Lijst der Lijsten, waarvan eentje zelfs in de top 10, kunnen we niet anders dan ze inmiddels tot de klassiekers te rekenen. En de band heeft inmiddels ook een plekje weten te veroveren in mijn Spotify-lijstje. Waarbij Alive voor mij de meest bijzondere is: het was het allereerste nummer van de allereerste editie van de Achterin de Platenkast Popquiz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten