dinsdag 28 november 2017

Candyman - Knockin' boots

Mijn allereerste verzamel-CD ooit was Ravers Revolution. Toen ik hem voor het eerst opzette, vond ik het best spannend. Want er stonden een paar bekende nummers op, maar voor de rest zeiden de artiesten en de titels mij weinig. Bij het beluisteren werd ik echter steeds blijer met mijn aankoop.

Een van de nummers waar ik héél blij van werd, was DJ Isaac met Fuckin’ boots. Ik herkende het direct: het was een remix van een wel heel bekend nummer. Het refreintje was alleen flink gepitcht en er was een snoeiharde beat onder gezet.

Het plaatje dat de hardcore-DJ onder handen had genomen was een nummer één-hit uit 1991. De Amerikaanse rapper Candyman bekleedde in dat jaar in ons land twee weken de hoogste positie met Knockin’ boots. Met de single stootte hij niet alleen in Nederland door naar de top, maar kon hij ook in zijn thuisland de Verenigde Staten een top 10-hit bijschrijven.

Een succes dat mede mogelijk werd gemaakt door Tone Loc. De rapper waar hij tot 1989 in het achtergrondkoor zat, had zelf twee grote hits gehad met Wild thing en Funky cold medina. Hij ontdekte dat de zanger meer kwaliteiten had en verzorgde het beroemde intro. Het intro waardoor iedereen bij de allereerste tonen al weet om welk nummer het gaat.

Lang duurde zijn loopbaan niet. Hoewel Candyman met Knockin’ boots een absolute hiphopklassieker maakte, was hij ook snel weer van het podium verdwenen. De opvolger, Melt in your mouth haalde in Nederland niet eens meer de Tipparade en was dan ook het laatste wat we van hem hoorden.

Hij trachtte nog wel een paar keer zijn carrière nieuw leven in te blazen maar zag die pogingen steeds stranden. In 2000 probeerde hij het voor de laatste keer met het album Knockin’ Boots 2001… A Sex Odyssey met daarop onder andere een remake van zijn grote hit. Toen ook dat een flop bleek, koos hij eieren voor zijn geld en nam hij afscheid met het greatest hits-album Platinum Hits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten