dinsdag 14 november 2017

CJ Lewis - Sweets for my sweet

Het was verwarrend. Ik zat nog in het prille begin van mijn ontdekkingsreis door de wereld van de moderne muziek en had inmiddels uitgevonden wat een DJ was. Over het algemeen was dat goed nieuws: veel van de artiesten die mijn favoriete muziek maakten gebruikten dit voorvoegsel. En sinds kort wist ik ook wat een LJ en een VJ deden. Maar een CJ?

Mijn nieuwsgierigheid was dan ook gewekt toen ik CJ Lewis in de Tipparade zag staan. Ik hoefde gelukkig niet lang te wachten tot ik hem op vrijdagmiddag in de Top 40 kon beluisteren. En toen Sweets for my sweet werd aangekondigd had ik mijn vingers al op de knoppen van mijn cassettedeck. Bij de eerste tonen werd echter al duidelijk dat het weinig met house te maken had. Maar ik nam het tóch op, want het klonk als een lekker plaatje. De zomer stond op het punt van beginnen en de zonnige klanken kwamen dus precies op het juiste moment.

Het werd ook een grote hit: het haalde die zomer de top 3 in de Top 40. Maar Nederland was niet het enige land waar de Brit met Jamaicaanse roots een hit scoorde. Ook in de ons omringende landen kwam het hoog in de hitparades, waarbij zijn thuisland verantwoordelijk was voor de meeste verkopen.

Het ‘verreggae’en’ van oude soulmuziek werd zijn handelsmerk. Sweets for my sweet stamde uit het begin van de jaren ’60, toen The Drifters er een hit mee hadden in de Verenigde Staten. Destijds nog vergezeld door onder andere Dionne Warwick en haar tante Cissy Houston, de moeder van Whitney.

Met zijn tweede plaat Everything is alright (uptight) ging CJ Lewis aan de haal met een nummer van Stevie Wonder. Als derde single koos hij voor Best of my love. En die was dan weer origineel van The Emotions, uit 1977. Maar in Nederland waren we hem toen alweer vergeten. Want waar deze singles in Engeland het nog best goed deden, liepen zijn successen hier na zijn debuut al snel terug. De derde single haalde niet eens de Tipparade.

En wat er nu bedoeld werd met ‘CJ’…? Ik moet jullie het antwoord helaas schuldig blijven. Ook nu, anno 2017, leverde mijn speurwerk mij niet het antwoord op. Z’n initialen waren het in ieder geval niet, want hij heette Stephen James Lewis. Mocht iemand dus nog de oplossing voor dit mysterie hebben, graag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten