dinsdag 12 december 2017

ABBA Teens - Mamma Mia

Eigenlijk was het natuurlijk schandalig, maar van ABBA had ik in de jaren ’90 nog nooit gehoord. Maar hee… daar kon ík niets aan doen. Het stond niet in de platenkast van mijn vader en toen ik mij voor moderne muziek begon te interesseren lagen de gloriejaren van de Zweedse band al lang achter ons.

En zo gebeurde het dat ik voor het eerst in aanraking kwam met de band toen de ABBA Teens de single Mamma mia uitbrachten. Een cover van… ABBA. En toen pas ging er een belletje bij mij rinkelen. Het origineel had ik heus wel eens voorbij horen komen op de radio. Maar ik moet zeggen: het was ook hoog tijd dat die oude, stoffige plaat eens een fatsoenlijke make-over kreeg. Lekker fris. Fijne beat eronder. Goed gestylede koppies in de clip. Helemaal jaren ’90.  

De symboliek ging echter volledig aan mij voorbij. Het was namelijk niet geheel toevallig dat zij juist in 1998 deze plaat uitbrachten. Het was 25 jaar na het succes van ABBA op het Eurovisie Songfestival. Dat moest gevierd worden met een nieuw en hip album dat de successen van weleer naar een jonger publiek moest brengen.

De ABBA Teens slaagden met vlag en wimpel in die missie. In hun eigen land stonden ze maar liefst 8 weken op één en in onder andere Nederland werd hun debuutsingle een grote hit. Ook hun tweede ABBA-cover Super trouper gooide hoge ogen. 

De bandnaam was inmiddels al wel veranderd naar  A*Teens. Op vriendelijk verzoek van Benny en Björn, ‘om verwarring te voorkomen’. De naamsverandering gaf de danceact wel meer ruimte in hun muziekkeuze. Al was het in Nederland na hun derde ABBA-cover Gimme! Gimme! Gimme! wel gebeurd. Toen zij in 2001 de eerste single van een album met alleen maar eigen liedjes uitbrachten hadden ze in veel landen succes, maar niet meer in ons land.

Pas in 2006 zouden de A*Teens weer heel eventjes in herinnering worden gebracht toen een van de zangeressen, Marie Serneholt, een soloplaatje de Tipparade inzong. Het lukte haar echter niet om de Nederlandse Top 40 te bereiken. Het boek A*Teens is echter nog niet helemaal dicht. Want in 2008 zinspeelde een van de zangeressen op een reünie voor het Zweedse Nationale Songfestival. Maar dat weerzien moet nog steeds komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten