dinsdag 19 december 2017

Warp 9 - Whammer slammer

Het klonk als een plaat uit een exotisch oord, met haar opzwepende ritmes en haar mysterieuze vocalen. En ook de kleurige clip deed vermoeden dat het om een nummer ging uit een ver, warm land. Maar het kwam gewoon uit Nederland.

Warp 9 was namelijk de gelegenheidsformatie van discotheek De Waakzaamheid. Een roemruchte discotheek in Koog aan de Zaan, de club waar onder andere DJ Marcello zijn carrière begon, maar in de vroegste jaren óók Henny Huisman zijn eerste stapjes zette op het pad naar bekendheid.

In 1985 werd de club overgenomen en gooiden de nieuwe eigenaren het over een hele andere boeg. Er kwam steeds meer aandacht voor ‘dance’ totdat in 1987 definitief gekozen werd voor de nieuwe muziekstroming  ‘house’. Te beginnen met acidparty’s, gehost door fenomeen Eddy de Clercq en later met techno-feestjes waar grote namen als Derrick May en Kevin Saunderson acte de présence gaven.

Als de Waakzaamheid Anniversary Recreation Project vierden de resident DJ’s met Whammer slammer in 1994 het 9-jarig bestaan van de club ‘nieuwe stijl’. De titel van het nummer werd ontleend aan het destijds populairste drankje van de club: een mix van 7up en tequila.

De single werd die zomer een grote hit in ons land en dat succes kreeg ook nog eens een mooi, internationaal staartje door de winst van Brazilië op het WK Voetbal in de Verenigde Staten. Want met haar Braziliaanse ritmes sloeg het nummer opeens aan in de Europese club en scoorde het goed in de verschillende dance-lijsten. Later dat jaar zou de act zelfs worden afgevaardigd als vertegenwoordigers van Nederland op het internationale muziekfestival in Cannes.

Voor het tienjarig bestaan trachtte de discotheek de stunt te herhalen. Helaas voor hen redde de opvolger Kazoo het niet eens tot de Tipparade en ging Warp 9 de boeken in als een eendagsvlieg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten