dinsdag 9 januari 2018

The Braids - Bohemian rhapsody

Nog geen anderhalve week geleden werd met de laatste noten van Queen’s Bohemian rhapsody het einde van 2017 ingeluid. Net als vorig jaar, en veel van de jaren daarvóór. Een nummer dus, dat door heel veel mensen wordt gezien als het beste liedje ooit gemaakt.

Is het dan wel verstandig om je als beginnend bandje aan zo’n heiligdom te wagen? The Braids vonden in 1996 van wel. Zij maakten een R&B-bewerking van het iconische nummer. En hoewel het plaatje ons land nagenoeg op hetzelfde moment bereikte als de eerste singles van het eurodance-project Queen Dance Traxxx, waar kanonnen als Captain Jack en Dune hún visie op het werk van Queen lieten horen, had het helemaal niets met elkaar te maken.

The Braids startten hun project ook aan de andere kant van de plas, in San Francisco. En ondanks dat het bij velen waarschijnlijk gelijk stond aan heiligschennis, deed het nummer het heel behoorlijk in de charts. Daar, in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland waar het een keurige 18de plaats wist te bereiken.

Het idee kwam destijds uit de koker van producer Stephan Jenkins. Hij zou niet veel later in de Angelsaksische landen zelf furore maken met de rockformatie Third Eye Blind. Een band die hier verder niet veel deed maar in Amerika zoveel succes had dat The Braids uiteindelijk het kind van de rekening werden.

Want omdat Jenkins op tour ging, werd het debuutalbum van The Braids met twee jaar uitgesteld. Tussen hun eerste hit en de release van hun debuutalbum kwam daardoor veel te veel tijd te zitten. En omdat de singles die ze toen uitbrachten niet eens in de buurt van de hitparades kwamen, bleef hun succes uiteindelijk beperkt tot die ene hit: Bohemian rhapsody.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten