dinsdag 16 januari 2018

The Cranberries - Zombie

Het móest gisteravond gebeuren. Er lag niets meer op de plank en de dinsdagavond naderde rap. Maar welke 90’s-knaller zou het deze week worden? Ik had werkelijk nog geen idee. En toen besloot men Boven kennelijk dat het nodig was om mij dan maar een handje te helpen. Het nieuws van het plotselinge overlijden van Dolores O’Riordan, de zangeres van The Cranberries, kwam binnen.

Oef… Díe had ik niet zien aankomen. Want hoewel ons in de laatste jaren veel grootheden uit de muziekwereld zijn ontvallen, zaten er daar maar weinig bij uit ‘mijn tijd’. Logisch… de meesten zijn nog achterin de veertig, begin vijftig. Een leeftijd waarop je doorgaans nog wel wat jaartjes tegoed hebt.

Dolores O'Riordan gaat die jaartjes helaas niet meer meemaken. De maakster van een van de meest iconische nummers uit de nineties blies gisteren haar laatste adem uit en liet met Zombie een evergreen achter die zelfs mijn vader kent. En dit keer eens níet dankzij mij.

Er was dan ook geen ontkomen aan in de winter van 1994-1995. Het plaatje werd grijsgedraaid maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats in de Nederlandse Top 40. Het legde het af tegen de Hermes House Band. Maar waar je de studenten van het Rotterdamsch Studenten Corps niet meer terugvindt in de jaarlijsten, zijn The Cranberries steevast goed vertegenwoordigd.

En dat is toch voornamelijk te danken aan het typische stemgeluid van O’Riordan. Zij bracht de muziek van de band naar een hoger plan. En als je bekendste hit wordt gesampled door een van de grootste rappers van de laatste tijd en er zelfs een zeer populaire hardstyle-versie van is, kun je in ieder geval zeggen dat jouw muziek is blijven hangen.

Het zal de conclusie van de muzikale critici van destijds staven dat écht goede muziek toch wel overeind blijft. Want de opvolger Ode to my family kon qua notering dan weer niet opboksen tegen het toenmalige eurodance-, rave- en het allereerste happy hardcore-geweld dat de Top 40 overspoelde. Toch vinden we de band maar liefst drie keer terug in de Top 2000. Oók met het prachtige Linger. Een liedje dat hier zelfs nooit een hit werd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten