dinsdag 23 januari 2018

Mr. Oizo - Flat beat

Daar stonden we, voor de kraam op de kermis in Zierikzee. Het was 1999 en het was ons ook dit jaar weer gelukt de half vergane vouwwagen op te zetten op camping Duin & Strand in Renesse. En omdat je toch ook een beetje cultuur wilt snuiven tijdens je vakantie waren we vandaag afgereisd naar deze Zeeuwse metropool.

De opdracht was simpel: drie pijlen, één roos en de inzet was een manshoge knuffel van dé held van dat moment: Flat Eric. De gele pop uit de Levi’s-reclame. Hij kwam uit dezelfde stal als The Muppets en was in eerste instantie bedoeld voor een commercial waarin zijn hoofd geplet zou worden door een auto. Het idee haalde het niet maar de naam bleef behouden toen de uiteindelijke commercials voor het spijkerbroekenmerk werden opgenomen.

Het zou het begin betekenen van een geweldige carrière, waarbij hij in verschillende bladen zou staan, waaronder de Cosmopolitan. Vanaf 2001 was hij daarnaast zo'n beetje elke aflevering te zien in de succesvolle BBC-comedy ‘The Office’ en kreeg hij zelfs een eigen programma in Portugal.

In 1999 stond hij hoog in de Nederlandse Top 40 met het nummer Flat beat, geproduceerd door Mr. Oizo. Een Franse producent van elektronische muziek die het nummer in twee uurtjes op band had staan maar er wel in heel Europa een hit mee had. Een hit, die nog steeds wordt gezien als een van de allereerste electro house-platen.

En wij konden deze Flat Eric gewoon winnen! En dat lukte ook nog! Niet alleen bij mij. Ook een van mijn vrienden slaagde erin om in de roos te gooien. Met enige verbazing reikte de marktkoopman ons de prijzen uit. En wij gingen glimmend van trots, met de knuffels op onze nek, met de bus terug naar de camping.

Daar borg ik Eric veilig op in mijn slaapcabine. Je wist het tenslotte maar nooit. Als hij te veel in het zicht lag, hoefde er maar één jaloerse buurman te zijn, of een dronken vriend die wel eens wilde weten of het beestje ook in de zee kon zwemmen, en je zou hem nooit meer terugvinden. Maar de knuffel overleefde de vakantie wonderwel en staat nu nog steeds, bijna 20 jaar later, bij mij op de zolder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten