dinsdag 30 januari 2018

Deep Forest - Sweet lullaby / Mauro Picotto - Komodo

Het begon allemaal zo zachtmoedig. In een Congolees oerwoud werd een opname gemaakt van het traditionele gezang van een plaatselijke pygmeeënstam. Via via kwam deze opname terecht bij twee Franse producers. Na het beluisteren ervan kwamen zij op het idee om deze Afrikaanse klanken te mixen met moderne, elektronische muziek. Het project ‘Deep Forest’ was geboren.

In 1992 kwam het eerste album uit. De vernieuwende, lounge-achtige muziek viel in goede aarde: ze werden genomineerd voor een Grammy Award en verkochten wereldwijd maar liefst 3 miljoen exemplaren van de plaat. En dat was ook goed nieuws voor de pygmeeën in Congo, waar het allemaal mee begonnen was. Een deel van de opbrengst ging namelijk naar een fonds dat hen onder meer hielp bij het opzetten van adequate gezondheidszorg.

Het album leverde ook nog een succesvolle single op. Sweet lullaby werd in veel landen een hit. In Engeland bereikten ze de top 10 en in de Nederlandse Top 40 schopten ze het zelfs tot plaats 8. Het nummer was een bewerking van een slaapliedje dat oorspronkelijk afkomstig was van de Solomon Eilanden.

Het idee van een slaapliedje werd echter compléét overboord gegooid toen Mauro Picotto er in 2001 mee aan de haal ging. Een paar jaar daarvoor had de Italiaanse producer definitief zijn naam gevestigd toen hij voor het illustere Gatecrasher het anthem voor 1998 mocht maken, Lizard.

De trance-DJ onderscheidde zich bij het draaien door zijn hardere stijl en vormde daarmee vaak het hoogtepunt van festivals als Trance Energy. In zijn eigen werk trok hij die lijn door en dat leverde hem niet alleen succes op de dansvloer, maar ook in de hitparades op.

Met name in Engeland. Na zijn Gatecrasher-anthem slaagde hij er daar in om alles dat hij uitbracht in de charts te krijgen. In Nederland moesten wij echter nog drie jaar wachten tot hij commercieel zou doorbreken met Komodo (Save a soul). Een hit die zijn succes dankte aan die ene sample…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten