dinsdag 13 februari 2018

5ive - Slam dunk da funk

Het was een treurig gezicht. Daar stonden ze, niet met zijn vijven maar met zijn drieën. Het restant van de band die ooit zoveel vrouwenharten veroverde. Ze waren in allerijl ingevlogen als vervanger van de Venga Boys, die vanwege onverwacht succes opeens verplichtingen hadden in Engeland.

We schrijven 25 augustus 2017, Haarrijnse Plas. Festival Strand in Utrecht, op de speciale 90’s-avond. Met een grote groep staan we met de voeten in het zand en we hebben een topavond. T-Spoon, DJ Paul Elstak, 2 Brothers on the 4th Floor en Alice Deejay… we zijn weer helemaal terug in onze uitgaansjaren.

Maar waar we uitzagen naar een climax met een spetterend optreden van het Nederlandse dance-project van Wessel van Diepen, kregen we nu 5ive als afsluiter. Stoere jongens, dat wel. In 1997 bedacht door de mannen die ook de Spice Girls bij elkaar hadden gebracht. Destijds uitgekozen uit 3.000 anderen en de bühne opgegooid met Slam dunk da funk.

Het bleek een schot in de roos. Ze zouden uiteindelijk drie nummer één-hits scoren in hun thuisland Engeland en verkochten wereldwijd tussen de 15 en 20 miljoen platen. En ook in ons land hadden ze succes. Tien hits in amper vier jaar.

En ik moet zeggen: ik kon hun liedjes toen óók wel waarderen. Het bakvisgehalte van hun muziek was een stuk lager dan bij de gebruikelijke boybands. Nagenoeg geen slijmerige ballads. Vrijwel allemaal lekkere, stevige popsongs waarbij ik normaal gesproken niet stil kon blijven staan.

Maar de glans was er anno 2017 wel vanaf. En hoewel ze nog steeds netjes in de maat dansten en ze hun teksten nog keurig opdreunden, kregen ze dit keer níet mijn voetjes van de vloer. Ik vond er maar weinig aan en was daarin niet de enige. Maar ja… een band die 5ive heet en dan met zijn drieën komt optreden… Het klopte gewoon niet. Het gevoel was weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten