dinsdag 6 februari 2018

Mannenkoor Karrespoor - Mooi man

Heel oud was ik niet. Een jaar of 11 hoogstens. Maar opeens zong iedereen het om mij heen. Mooi man! En ik zong het vrolijk mee. Boer zijn was plotseling cool. Ik deed dan ook enorm mijn best om in het plaatselijke dialect te praten. Maar ja, mijn ouders waren opgegroeid in Den Haag, mijn huis stond midden in een woonwijk en ik zat in de grote stad op school. Het bleef dus bij een paar hopeloze pogingen die bij mijn vrienden toch vooral op de lachspieren werkten.  

Maar het was wel bijzonder. Want naast het fenomeen ‘Normaal’ hadden we in Nederland opeens een andere club uit het achterland die de hitparades bestormde. Vooruit, een stuk minder gitaren en ze kwamen niet uit Gelderland maar uit Overijssel, maar het grote publiek veegde ze op dezelfde hoop waar later ook Rowwen Hèze, Skik en Twarres op terecht zouden komen.

Het verhaal van Mannenkoor Karrespoor is even grappig als bijzonder. Toen op een avond in 1990 de jukebox in café De Karre in Tuk het begaf, begon de kastelein zelf maar te zingen. Al snel vielen de stamgasten hem bij en Mannenkoor Karrespoor was geboren. Er werd zelfs geopperd om dan ook maar gelijk een liedje te maken.

Een aantal stamgasten trok zich terug op de bovenverdieping van het café en kwam uiteindelijk naar beneden met Mooi man, naar de vaste uitdrukking van de uitbater. De rest is geschiedenis. Het liedje stond in 1991 maar liefst 20 weken in de Nederlandse Top 40 en moest in de jaarlijst alleen Bryan Adams met Everything I do (I do it for you) voor zich dulden.

Ze beseften dat de nieuw verworven bekendheid hen tegelijkertijd een uitgelezen kans bood om ook eens een serieus probleem aan te kaarten. Een probleem waar ook veel van deze zangers mee kampten: te weinig vrouwen ambieerden het plattelandsleven waardoor voor veel boeren de opvolging in gevaar kwam. Een thema dat anno nu nog steeds speelt en waar een bepaald televisieprogramma ongekende kijkcijfersuccessen mee beleeft.

Maar ook toen al werden de boeren bedolven onder de belangstelling. Want toen het koor Lekker op de trekker uitbracht en er een heuse ‘boerinnenwervingstoer’ aan vastknoopte, was dat niet zonder resultaat. Bussen vol vrouwen reisden af naar De Karre, koorleden werd opgebeld door moeders die nog wel wat dochters in de aanbieding hadden en een van de mannen kreeg zelfs te maken met een stalker.

Het thema kwam nog een keer terug in het liedje Een boer in love (geen video beschikbaar). Maar toen was het al wel gebeurd met de successen van Mannenkoor Karrespoor. Lekker op de trekker werd nog bekroond met goud en deed het zelfs beter dan hun debuutplaat maar daarna liep het snel terug. Het nieuwtje was eraf. Maar de mannen hebben met hun twee grootste hits wel twee boerenvolksliederen achtergelaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten