dinsdag 27 februari 2018

Warren G feat. Sissel - Prince Igor

Het was een bijzonder en gedurfd experiment. De muziekgeschiedenis kende weliswaar al de nodige crossovers tussen pop en klassiek, maar met opera, dat was nog niet vaak voorgekomen. Ja in rockopera's als Tommy, en natuurlijk Freddie Mercury, die samen met soprane Montserrat Caballé in 1987 een monsterhit had met Barcelona. En vijf jaar later nóg een keer, toen het voor de tweede keer werd uitgebracht ter ere van de Olympische Spelen die dat jaar plaatsvonden in die bewuste stad.

Maar gangsta-rappers die een dergelijk experiment aangingen, dát was op zijn minst opmerkelijk te noemen. Het bijzondere project werd in 1997 geïnitieerd door het label Mercury Records. Voor het conceptalbum The Rapsody Overture koppelden zij Amerikaanse hiphop-artiesten aan kopstukken uit de Europese klassieke muziek.

Het leverde een aantal prachtige samenwerkingen op. Warren G werd bijvoorbeeld gekoppeld aan de Noorse operazangeres Sissel en nam samen met haar Prince Igor op, naar de gelijknamige opera van de Russische componist Alexander Borodin. Door het hergebruiken van zijn lyrics van Reality hoefde hij er misschien niet al te veel energie in te steken… maar het resultaat mocht er zijn.

Hij was vervolgens ook de eerste die zijn hoofd op het hakblok mocht leggen. Hij kon ook wel een stootje hebben. Hij had zijn naam allang gevestigd. Stond aan de wieg van de Westcoast-hiphop en scoorde samen met zijn maatje Nate Dogg een wereldwijde hit met Regulate. En dan was hij ook nog de stiefbroer van niemand minder dan Dr. Dre.

Maar ondanks de gewaagde opzet, werd de single een hit. In meerdere landen behaalde het de top 10 en in Nederland schopte Prince Igor het zelfs tot plek 6. Het was dan ook niet zo gek dat er al snel een tweede single van het album werd uitgebracht. De volgende in de rij was die andere grote rapper op het album: LL Cool J met de single Dear Mallika.

Ik vond dit nummer minstens net zo mooi, maar in ons land wist het niet door te dringen tot de Top 40. Na een verblijf van 6 weken in de Tipparade verdween het weer ongemerkt via de achterdeur. Een vervolgsingle kwam er niet meer. Het nieuwtje was er af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten