dinsdag 10 april 2018

Roger Sanchez - Another chance


Toen wij op Mysteryland 1997 rondliepen, ontdekten wij naast de Thunderdome-stage en de Tunnel of Terror ook een tent met loungemuziek. Het was een oase van rust: je stond er niet aan één stuk door keihard te knallen, zij aan zij met bezwete gabbers met ontbloot bovenlijf, maar kon gewoon lekker zitten, ruimte om je heen, drankje erbij, superrelaxte muziek en héérlijk even achterover leunen.

Het was daar waar mijn liefde voor ‘lounge’ zijn oorsprong vond. Vanaf dat moment zochten we elk dancefeest wel een keer eventjes zo’n tent op. Een festivalganger heeft immers ook af en toe zijn rust nodig. Midden jaren ’90 was het echter nog behoorlijk underground en was er amper een CD van te krijgen. Pas eind jaren ’90, begin jaren ’00 beleefde het genre haar commerciële doorbraak.

En hoewel de experts daar met mij van mening over verschillen – zij plaatsen het nummer steevast in de categorie ‘house’ – staat die commerciële doorbraak bij mij synoniem aan de Top 40-hit van Roger Sanchez: Another chance. Want vanaf dat moment struikelde ik opeens over de lounge-verzamelaars. Met natuurlijk de CD’s uit de Cafe del Mar-reeks als vaandeldragers. De labels hadden het genre duidelijk óók ontdekt.

Na Georgy Porgy van Eric Benet & Faith Evans was Another chance overigens opnieuw een liedje waarbij ik er na de aanschaf van de allereerste CD uit mijn ‘Oldies’-collectie achter kwam dat het origineel afkomstig was van Toto. Voor het refrein gebruikte de Amerikaanse DJ namelijk de eerste strofe uit I won’t hold you back. Iets dat ik ontdekte toen ik hun album Past to present 1977-1990 kocht.

Another chance deed het erg goed in de Nederlandse Top 40. In 2001 stond het liedje er twaalf weken in met als hoogste positie een zesde plaats. Maar het beste scoorde hij in het Verenigd Koninkrijk, waar het plaatje zelfs een nummer één-notering wist te veroveren.

Het zou niet de laatste keer zijn dat wij Roger Sanchez in ons land in de hitlijst mochten begroeten. Al duurde het even voordat hij weer een hitje scoorde. De Axwell-remix van Turn on the music werd in 2005 een kneiter van een clubhit die zich ook commercieel niet onbetuigd liet: een 27ste plaats werd behaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten