dinsdag 15 mei 2018

Treble - Amambanda

Grote paniek in 2005. 'We' hadden de finale van het Eurovisie Songfestival niet gehaald. Dat zou hoe dan ook in 2006 voorkomen moeten worden. Dus nodigde de organisatie van het Nationaal Songfestival onder andere Treble uit. Want als je een liedje in een niet-bestaande taal naar de hoogste positie in de Nederlandse Top 40 weet te zingen, dan móet je wel iets in je mars hebben.

In maart 2006 stonden zij daar dan met zijn drieën op het Nationaal Songfestival: de zanglerares en haar twee pupillen. Aan de tegenstanders lag het niet. Een oud Voice-winnares die haar inmiddels ingedutte carrière nog een laatste kans wilde geven en een boyband op leeftijd die het vooral hoopte te gaan hebben van de ‘looks’ en ‘veel slipjes op het podium’. Treble won de voorronde dan ook met overmacht. 72% van de stemmen ging naar de meidengroep.

En dus werden ze namens Nederland afgevaardigd naar Athene om met Amambanda een plekje te bemachtigen in de finale. De titel van het liedje bleek echter een behoorlijke tongbreker en ook de samenstelling van de band zorgde voor verwarring. De BBC repte van een moeder met haar twee dochters. Schattig natuurlijk, maar erg complimenteus was dat niet gezien het feit dat de leadzangeres slechts tien jaar ouder was dan haar twee collegaatjes.

Maar hoe hard de dames ook op hun djembés mepten, een plekje in de Songfestival-finale zat er helaas niet in. Met als gevolg dat alle ruimte die ze na het evenement in hun agenda hadden gemaakt voor optredens door heel Europa, angstig leeg bleef. Zelfs in Nederland bleven de boekingen achter bij de verwachtingen. Ook de verkopen van de single vielen tegen. Amambanda tikte even de Top 40 aan maar was na drie weken ook alweer verdwenen.

In 2009 probeerden ze het met twee conservatorium-diploma’s op zak nog één keer. Maar niet lang na een try-out in juni van dat jaar in het mondaine Valkenburg aan de Geul, waar zij maar liefst twaalf nieuwe nummers ten gehore brachten, werd besloten de band op te heffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten