dinsdag 13 november 2018

Blur - Song 2

Cliff Richard versus Elvis Presley in de 50's, The Rolling Stones versus The Beatles in de 60's. En in de jaren '90 hadden we wéér twee kampen die recht tegenover elkaar stonden. De vete tussen Blur en hun rivalen Oasis brak los.

Het was een vete die flink werd opgestookt door de media, uiteindelijk resulterend in een ultieme clash op 14 augustus 1995. Op die datum brachten de bands allebei een nieuwe single uit in hun thuisland. Blur kwam met Country house en Oasis releaste Roll with it. Inzet was de hoogste notering in de Engelse charts. De 'Battle of Britpop'.

Blur won, maar verloor tegelijkertijd. Want hoewel zij de week erna voor het eerst in hun carrière de hoogste positie bezetten in UK Singles Chart, keerde de publieke opinie zich tegen hen. Blur was opeens een 'inauthentic middle class pop band'. En daar ging Oasis vervolgens nog eens even keihard overheen met het weergaloze succes van hun album (What's the story) Morning glory. Blur mocht die ene slag dan wel gewonnen hebben, maar had met onder andere vier keer platina in de Verenigde Staten voor Oasis, de oorlog uiteindelijk verloren.

Een oorlog die overigens totaal langs ons heen ging. Beide singles haalden in Nederland niet eens de Tipparade. Maar het hakte er behoorlijk in bij Blur. De leden begonnen elkaar van alles te verwijten en dat kwam tot een dieptepunt toen twee van de leden bij een playback-optreden voor de Italiaanse televisie werden vervangen door respectievelijk een kartonnen exemplaar en een roadie.

Anderhalf jaar later zaten ze echter weer bij elkaar. Gevoed met nieuwe inzichten en nieuwe ideeën sloegen ze een geheel nieuwe weg in. Ze maakten zich los van het stempel 'Britpop' en brachten met Song 2 een plaat die in niets meer leek op hun eerdere werk. Nederland was er echter nog niet klaar voor. De single haalde de Top 40 niet. Maar met inmiddels vier jaar een notering bij de bovenste helft van de Lijst der Lijsten heeft het plaatje inmiddels wel een plekje in ons collectieve geheugen gekregen.

2 opmerkingen:

  1. Bizar dat dit geweldige nummer niet erkend werd. Ik beschouw het als één van hun beste nummers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal mee eens, ik vind het ook een heerlijke plaat. Maar kennelijk was het Nederlandse publiek er toen nog niet rijp voor. De waardering is gelukkig uiteindelijk wel gekomen...

    BeantwoordenVerwijderen